Isolatie
Isolatiematten en -platen Kurkisolatieplaten Ondervloer in kurk op rol Kokosisolatie Isolatievlokken en korrels Isolatie toebehoren Kalkhennepblokken Knauf Multifit 035 Jackodur FIM Force
Isolatiematten en -platen
Kurkisolatieplaten
Een stijve geëxpandeerde kurkplaat voor in de spouw of onder de chape, in sommige uitvoeringen ook geschikt om te gebruiken voor zichtbare gevelisolatie (niet nood-zakelijk voorzien van een buitenpleister).
Geëxpandeerde kurkplaten kunnen geproduceerd worden in verschillende densiteiten en diktes, afhankelijk van de gewenste toepassing. Vanaf een bepaalde dikte kunnen de kurkplaten voorzien worden van een sponning aan de vier zijden zodat een naadloze uitvoering gerealiseerd kan worden. Daarbij werkt geëxpandeerde kurk vochtregulerend en is het onaantrekkelijk voor ongedierte.
1000mmx500 mm = 0.5m²/plaat
Verkrijgbaar in verschillende diktes: 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 80, 100, 120, 140, 160, 180 en 200mm
Lambdawaarde: 0,038 W/mK
Met rechte rand of met een rabat
Ondervloer in kurk op rol
Een (kurk)vloer kan geplaatst worden op een extra thermisch of akoestisch isolerende ondervloer in kurk. De verschillende soorten ondervloeren in kurk verschillen fel van elkaar en bieden enkelvoudig of gecombineerd een oplossing voor uiteenlopende verzuchtingen, zodat uw leefomgeving u steeds de hoogst mogelijke kwaliteit biedt.
Standaard kurk op rol: verkrijgbaar in 1 tot 6mm dikte
Ondervloer kurk op rol: verkrijgbaar in 2 en 3mm dikte
Ondervloer rubberkurk op rol: verkrijgbaar in 2 en 3mm dikte
Gewafelde kurk op rol: verkrijgbaar in 4mm dikte
Kokosisolatie
Dit 100% natuurlijk materiaal is vooral gegeerd voor haar akoestische eigenschappen en kan zowel onder dek- of houten draagvloeren als in keperwanden gebruikt worden.
Kokosvezels worden vooral in Sri Lanka gewonnen en zijn een restproduct van de kokosindustrie. Om de waaier aan te isoleren geluiden zo breed mogelijk te maken kunnen kokosvellen gecombineerd worden met geëxpandeerde kurk.
Isolatievlokken en korrels
KURKKORRELS
Geëxpandeerde kurkkorrels
Geëxpandeerde kurkkorrels isoleren zowel thermisch als akoestisch, zijn goed bestand tegen vocht en worden door de aanwezigheid van natuurlijke harsen niet aangetast door muizen of termieten.
Deze korrels 5-10mm zijn geschikt voor de isolatie van spouwmuren.
Kurkkorrels zitten verpakt in zakken van 220 liter (4,545 zak per m³) en kunnen in een korreldikte van 2 tot 4 mm of 5 tot 10 mm voorzien worden.
De densiteit van het gestort materiaal (5 tot 10 mm) bedraagt ongeveer 65 kg/m³.
Lambdawaarde: 0,040W/mK
Ongebrande kurkkorrels
Ongebrande kurkkorrels worden dikwijls vermengd in de uitvullingslaag of in de dekvloer. Maximale verhouding bedraagt een derde ongebrande kurkkorrels en twee derde mengsel rijnzand en cement.
Om te vermijden dat de ongebrande kurkkorrels komen bovendrijven wordt het mengsel zo droog mogelijk verwerkt.
Ongebrande kurkkorrels verhogen het thermisch isolerend vermogen of verminderen het geleidend vermogen van de dekvloer, ze zorgen eveneens voor een lager soortelijk gewicht.
Geschikt voor het isoleren van horizontale constructies (plafonds en vloeren met balkenroostering) en hellende of vertikale constructies binnenshuis.
Ongebrande kurkkorrels zitten verpakt in zakken van 25 kg.
Lambdawaarde: 0,048W/mK
Beide soorten kurkkorrels kunnen we ook bekomen bij Recycork, een afdeling van De Vlaspit, een sociaal tewerkstellingsinitiatief in Scherpenheuvel dat zich richt op mensen die moeilijk geïntegreerd geraken op de gewone arbeidsmarkt.
Isolatie toebehoren
Kalkhennepblokken
Kalkhennepblokken zijn een 100% natuurlijke, gezonde en efficiënte isolatie (thermische isolatie, akoestische isolatie, vochtregulatie, …)
Deze blokken zijn een verbinding van kalk en hennep zonder verdere toevoegingen (samenstelling: 80% hennep, 11% hydraulische kalk, 9% lucht kalk).
Het product wordt gegoten, geperst, gehard en in open lucht gedroogd, zonder extra warmte-inbreng
De hennep blokken zijn geschikt voor: nieuwbouw (residentiële of industriële), externe isolatie, interne isolatie, metselwerk binnenshuis, …
De kalkhennepblokken dienen voor isolerend metsel- of dekselwerk vulling met dragende balken, beton of staal structuur. Het is een zelfdragend metselwerk.
De kalkhennepblokken worden met een 3 mm dikte lijmmortel verlijmd. De lijmmortel is samengesteld uit kalk, zand en hydraulisch bindmiddel.
De eerste laag kalkhennepblokken moet op een ondoordringbare ondersteun geplaatst worden om opstijgend vocht te voorkomen.
Belangrijkste eigenschappen:
- Comfort: Kalkhennepblokken hebben het vermogen warmte op te slaan en deze te verwerpen als het minder warm is.
De wand heeft de mogelijkheid om de geleidelijk opgebouwde warmte te verspreiden en houdt een constante temperatuur binnen. - Ademend & Vochtigheidsregelend: Kalkhennepblokken regelen voortdurend de luchtvochtigheid dankzij ademend en waterdamp doorlatende wand.
- Comfort door geluidsisolatie: Kalkhennepblokken bieden een betere levenskwaliteit door een effectieve geluidsisolatie.
Het materiaal vermindert ruis en zorgt voor een vreedzaam levenskader. - 100% Belgische productie: De hennep wordt in Wallonië geteeld en de kalk komt uit de Carmeuse steengroeven.
De kalkhenepblokken worden in de regio van Namen verwerkt. - Isolatie premie: Isolatie met kalkhennepblokken biedt in Wallonië, Brussel en Vlaanderen een energie-premie.
- Biologisch afbreekbaar & een positieve invloed op het milieu: Omdat CO²-productie bij de vervaardiging van kalkhennepblokken kleiner is dan door hennep productie, zijn de uiteindelijke gevolgen voor het milieu positief.
- Eenvoudige en praktische toepassing voor een esthetisch resultaat: De kalk-hennepblokken hebben een groot formaat en een laag gewicht.
Bovendien zijn ze een directe en adequate ondersteuning van de deklagen. kalkhennepblokken zijn een sterk en duurzaam materiaal, ze kunnen zware lasten weerstaan. - Snelle oplevering: door zijn groot formaat en eenvoudige verwerking, wordt tijd op de werven bespaard.
Knauf Multifit 035
Dit is een onbeklede, opgerolde, halfharde glaswolplaat met zeer hoge thermische prestaties, voorzien van snijmarkeringen om de 10 cm. Multifit 035 is speciaal ontwikkeld voor de thermische en akoestische isolatie van hellende daken.
De isolatie moet geplaatst worden tussen de balken en sparren van de dakconstructie. Door de snijmarkeringen kan het materiaal, in functie van de afstand tussen de balken, op maat gesneden worden. Door de grote zijwaartse elasticiteit, klemt het product zich tussen de sparren zonder bijkomende bevestigingen. Ideaal voor zowel nieuwbouw als renovatie.
Met de introductie van het revolutionaire, formaldehydevrije bindmiddel ECOSE Technology, heeft Knauf Insulation één van de belangrijkste isolatie-innovaties van de afgelopen 20 jaar succesvol op de markt gebracht. ECOSE Technology is het enige minerale wol bindmiddel zonder formaldehyde, gebaseerd op duurzame grondstoffen in plaats van petrochemische derivaten. Dit betekent dat onze glaswol eenvoudiger te verwerken is; het is voelbaar zacht, geurloos en geeft weinig stof af.
- Deze isolatie beschikt over verschillende interessante eigenschappen:
- Enige minerale wol met formaldehydevrij bindmiddel
- Bespaart 500x meer energie dan productie input
- Tot 78% gerecycleerde grondstoffen en glas
- Verbetert duurzaamheid van het gebouw
- Voldoet aan hoogste binnenluchtkwaliteit eisen (Eurofins gecertificeerd)
- Vriendelijke verwerkbaarheid & voelbaar zacht
We hebben deze isolatie op voorraad in dikte 60, 80, 140, 160, 180mm
Andere diktes steeds verkrijgbaar op bestelling.
Jackodur
JACKODUR is een hoogwaardige thermische isolatie van geëxtrudeerd polystyreenhardschuim (XPS). Het materiaal is druk- en maatvast en dankzij de gesloten en homogene celstructuur vochtbestendig en rotvrij.
JACKODUR thermische isolatie is verkrijgbaar in verschillende diktes en randafwerkingen, met glad of structuur oppervlak. Het complete JACKODUR XPS-programma biedt minimale lambdawaarden, vooral ook bij grote diktes.
Door deze uitstekende eigenschappen en het uitgebreide productengamma is JACKODUR thermische isolatie als het ware voorbestemd voor toepassing in omkeerdaken en perimeterbereik.
Maar daarnaast is JACKODUR ook voor nagenoeg alle andere toepassingen in de woning- en utiliteitsbouw zeer geschikt.
Jackodur DS300-platen van 250x60cm, op stock verkrijgbaar in 4, 6 en 8cm dikte.
Andere diktes en afmetingen op bestelling verkrijgbaar.
FIM Force
FIM FORCE gebruikt u als isolerende onderlaag en als eindchape. Een laag FIM FORCE vervangt de uitvulling, isolatie, wapening en cementen eindchape in een traditioneel bouwsysteem. Het kant-en-klare product is rechtstreeks betegelbaar na een droogtijd van 72 uur. Het heeft een volumegewicht of densiteit van 350kg/m³, wat resulteert in een eindchape met een hoge druksterkte van 1N/mm of 100.000kg per m². FIM FORCE is verpakt in een stevige plasticzak van 60l.
Hoe gebruikt u FIM FORCE?
- Bereken de hoeveelheid
- Voorzie gereedschap en materialen
Doseeremmer, betonmolen 150 l of mortelkuip 150 l met handmixer of chapepomp met slangen, watervoorziening (12 liter per zak), kruiwagen, hark en schop, stelprofielen, afreilat, en spatel. - Bereid de ondergrond voor
Maak de ondergrond vetvrij en borstel hem. Bevochtig een zuigende ondergrond (bijvoorbeeld betonplaat of welfsel) met water vlak voor u FIM FORCE aanbrengt. Plaats een randisolatie tegen opgaande muren, door gevoerde leidingen, kolommen en andere gemetselde delen die met FIM FORCE in contact komen. Plaats en bevestig de profielen waarop FIM FORCE wordt afgetrokken. Nu is de ondervloer klaar om er FIM FORCE op te storten. - Maak FIM FORCE aan
Giet 6 liter water in de draaiende betonmolen of mortelkuip (let erop dat u de betonmolen nooit meer dan 60% vult). Voeg een volledige zak FIM FORCE toe. Meng 3 min. tot het mengsel grijs is en er geen witte korrels meer zichtbaar zijn. Voeg de resterende 6 liter water toe. Meng 4 minuten. FIM FORCE is klaar voor gebruik als het mengsel mooi homogeen en grijs is.
Belangrijke aandachtspunten:
Verhoog nooit de waterhoeveelheid.
Bij een eerste vulling kan FIM FORCE in de betonmolen kleven. Voeg dan zeker geen water toe, maar laat de molen langer draaien of schraap het klevende mengsel los.
Bij het verpompen met een chapepomp of wormpomp bevochtigt u best de binnenzijde van de slangen door er water of een mengsel van cement en water door te pompen.
Voeg nooit extra additieven toe. - Breng FIM FORCE aan
Verdeel FIM FORCE over de ondervloer en tussen de opgestelde profielen met een hark of schop. Trek dan met een reilat op 1 cm boven de profielen de mortel gelijk. Schraap de resterende FIM FORCE weg met een reilat die een beetje gekanteld is. Zo vermijdt u dat FIM FORCE aan de reilat kleeft. Het oppervlak van FIM FORCE ligt nu op de juiste hoogte. U kunt het product nog vlakker strijken met een spatel.
Voorzie uitzettingsvoegen:
ter hoogte van deuropeningen, als het vloeroppervlak groter is dan 40 m² en bij plaatsing van FIM FORCE over grote lengtes(bv gang) om de 8m.
Belangrijke aandachtspunten:- Verwerk FIM FORCE binnen de 20 min. na aanmaak.
- Verwerk FIM FORCE nooit onder 5°C en nooit boven 35°C.
- Breng FIM FORCE altijd hechtend aan op de ondervloer.
- Bij gladde ondergronden gebruikt u best een hechtingsprimer.
- Laat FIM FORCE drogen
Vermijd een versnelde droging van FIM FORCE door invloed van tocht en/of direct zonlicht. Om problemen te voorkomen, dekt u best één dag na de plaatsing de mortellaag af met een PVC-folie. - Werk FIM FORCE af
Al na 72 uren werkt u FIM FORCE af. Elke afwerking heeft zijn specifieke techniek. Tegels plaatst u na 72 uren. Behandel het oppervlak als een zuigende ondergrond (primer) en gebruik een flexibele lijm.
Voor kamertapijt, linoleum en gelijmd parket plaatst u eerst een gietvloer van min. 6 mm op de mortellaag.
Zwevende parketten kunt u rechtstreeks op FIM FORCE plaatsen.
Wacht u nog even met de afwerking? Bescherm dan de FIM FORCE-laag tegen puntlasten, intensief belopen en belasten.
Technische eigenschappen van FIM FORCE:
- Druksterkte: 1 N/mm²
- Volumegewicht: 350 kg/m³
- Brandklasse: A1-MO
- Warmtegeleidingcoëfficiënt: 0,09 W/mK
We hebben steeds FIM FORCE op voorraad, verkrijgbaar in zakken van 60l.